söndag 12 februari 2012

Februarigös

Efter ett par veckor med riktigt kallt väder hade så äntligen temperaturen stigit så pass att det åter var läge att söka sig ut på isen. Februari är väl kanske inte känd som den bästa isfiskemånaden, men träffar man rätt så kan man faktiskt få uppleva ett riktigt fint fiske.
Meteorologerna hade lovat strålande sol med en temperatur som skulle kunna stiga över nollan mitt på dagen. Förhoppningarna inför dagen var att få det riktigt skönt ute på isen och så klart även lura upp några fina gösar. Sol blev det, och temperaturen var säkert uppe och snuddade runt nollan under tidig eftermiddag. Det blåste dock en hård nordvästlig vind ute på sjön som gjorde att det blev lite bistert. Framförallt är det fingrarna som får ta stryk när det blåser hårt och händerna är blöta.
Min och Calles dag började, som den så ofta gör, att vi blev avbrutna med första fället redan innan vi hunnit få ut grejorna. Ja, vi hann nog med en 4-5 fäll innan alla spön hade kommit på isen. På förmiddagsfisket fanns inget att klaga. Fällningarna kom med jämna mellanrum och både gös och gädda fick syna isen. Framåt 13-tiden dog fisket av och endast sporadiska fällningar föll under eftermiddagen.
När dagen nått sitt slut så kunde vi ändå räkna ihop till fyra fångade gösar, med en riktig kanonfisk på 5,5 kilo i topp samt ett femtontal gäddor. Gäddorna höll idag ingen skrytstorlek. Vi hade nån som var uppe och nosade på femkilosstrecket, annars var det mest fisk mellan ett och tre kilo.

// Jonas Asplund

2 kommentarer: